23 Temmuz 2010 Cuma

Hayır ın hayırlısı

Anne ile 16 yaşındaki kızı pazara çıkarken hesap yaptılar.40 lira paraları vardı kızının okul harçlığı da bunun içindeydi 20 lirasını uzattı kızına yetermi dedi bu sana bir havta, yeter anne..dedi ve alacaklarını aklından bir bir geçirerek pazara yola koyuldular bu sıralarda durumları biraz sıkıntılıydı,hesaplı davranmaları gerekiyordu.

Alacaklarının çoğunu almışlardı yanında az bir para kalmıştı,domates tezgahına yaklaştıklarında,ortayaşın biraz üstünde bir kadın ın kızım ,güzel kızım bir bakarmısın sesiyle döndüler.kadın elinde el işlemesi olan havlularla genç kızın yüzüne baktı alırmısın bir tane...Eyvah dedi annesi.bu şimdi alır,huyuydu elindekini hiç düşünmeden verir .her çocuktan ve yaşlıdan bir şey alır yada bütün parasını verirdi.

Yaşlı kadın ,alırmısınız bunları yapıp öksüz torunlarımı geçindiriyorum ,başka bir gelirimiz yok ,alın teri ..al güzel kızım çeyizine koy sana hayırlı gelsin .. öyle temiz yüzlü ve sevgi dolu konuşmuştuki.anne ne yapacağını bilemedi onu üzmek de istemedi ama yok tuki...



Anne. kusara bakmayın ama bütün paramı harcadım olsa alırdım gerçekten,el işlerinizde çok güzelmiş,İnşallah satarsınız hepsini ..dedi ve işine dönmek istedi Kızı anne alalım ama çok güzel ..ne kadar teyze ,15 lira yavrum..al dedi bütün harçlığını 20lirasını verdi,kadın 5 lirayı bozdurup vermek istedi,hayır dedi gençkız, torunlarına bir şey al teyzeciğim hayırlı işler sana ..
yine yapmıştı yapacağını..
ne yapacaksın dedi annesi,hiç paran kalmadı bir havta okulda ne yapacaksın ne yiyip ,ne içeceksin..biliyorsun maaşı almaya daha var elimizdeki son paraydı..kız omuzunu silkti olsun dedi..yemem içmem evden ekmek arası yaparım.

Eve geldiklerinde anahtarı aradılar,kızı cebindeki kendi anahtarını çıkartmak için cebini karıştırdığında anahtarla berabereline 20 lira geldi..

Anne bak dedi..para var sen mi koydun..Hayır dedi anne şaşırarak,niye cebine koyayımki,sen önceden mi koydun acaba unuttun..Bilmem dedi kız ama olsaydı anahtarı koyarken görürdüm hem bu kadar param olsa unuturmuydum..yok dedi yok ..böyle bir param yoktu,eve girdiler ve eşyaları boşalttılar havluyu açıp bakınca ..ikiside..

Okadın galiba dediler, vardı onda bir şeyler Hayırdır İnşallah...Hayırdır İnşallah...

Hiç vaz geçmedi elindeki parayı dağıtmaktan ..hiç bir zaman da parasız kalmadı,bir çok kez anesi bile sıkıntıya düştüğünde sende vardır ,bana şu kadar versene dediği oldu ...

3 yorum: